Suuline traditsioon - Hariduslik olukord - Kool – katse

Jutustaja isa ajal pole Paide kihelkonna lõunaosa külades koole olnud. Kirikherra katsunud oskust – kui mujal kätte pole saanud, siis kirikus. Jutustaja ajal olnud juba kolmetalveline koolisundus. Mõnikord olnud koolis viiskümmend last. Kui pole oskanud, siis saanud sõimata ja jäetud söömata. Kool kestnud väikesest valgest kuni pimedani. Elamiseks ja magamiseks olnud tüdrukutel eri kammer, poisid olnud klassis.
EKLA, f 199, m 44, 139/140 (IV-M1) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Villemi t. - Hilda Kõrge < Gustav Valmsen, 65 a. (1930)